Druhy vína
Dle barvy
Bílé víno: vyrobeno z bílých, růžových,
červených, nebo modrých hroznů révy vinné. Při
jeho výrobě se rmut (narušené slupky hroznů)
ihned lisuje a získává se čistý mošt ke kvašení.
Pevné zbytky po lisování se nazývají matoliny.
Bílým vínům vyrobených z červených nebo
modrých hroznů se říká klaret.
Růžové víno: vyrobeno z modrých hroznů bez
nakvášení, u stolních vín šumivých a perlivých
vín i ze směsi bílého a červeného vína.
Červené víno: vyrobené pouze z modrých
hroznů (protože červené barvivo se nachází
pouze v těchto odrůdách), a to nakvášením nebo
jejich tepelným zpracováním. Při jeho výrobě se
rmut nechá několik dní kvasit. Slupky tak
zůstávají v kontaktu s kvasící šťávou. Kvašení
probíhá delší dobu a za vyšší teploty než u bílého
vína. V červeném vínu jsou tak ve vyšší míře
třísloviny a také léčivá látka resveratrol (ze
slupek i z jadérek), který se vyskytuje i v bílém
víně. Dva decilitry červeného vína obsahují 600
mikrogramů resveratrolu. Poslední výzkumy
umožňují vyrábět červená vína s až 3x vyšším
obsahem resveratrolu po jejich ozařování při
dozrávání.
Dle obsahu cukru
suché: nejvýše 4 g zbytkového cukru / litr
polosuché: 4,1–12 g zbytkového cukru / litr
polosladké: 12,1–45 g zbytkového cukru / litr
sladké: minimální obsah 45 g zbytkového cukru /
litr
Dle třídy a druhu
Stolní víno: stolní víno se vyrábí z hroznů
sklizených na území České republiky, které
dosáhly nejméně 11 stupňů cukernatosti (hrozny
s cukernatostí 10 stupňů mohou být zpracovány
na základě zvláštního povolení Ministerstva),
nebo rmutu, moštu či vína získaných z hroznů
odrůd moštových a odrůd registrovaných jako
stolní – i z dovozu. Ke zpracování mohou být
použity také hrozny neregistrovaných odrůd
vysazených před 1. 9. 1995. Stolní víno nesmí
být označováno názvem odrůdy ani názvem
vinařské oblasti.
Jakostní víno: vyrábí se z hroznů moštových
odrůd sklizených ve vinařských oblastech ČR,
které dosáhly nejméně 15 stupňů cukernatosti,
nebo ze rmutu případně moštu z těchto hroznů.
Je vyráběno ve dvou druzích. Jakostní víno bývá
kromě základních údajů označeno názvem
vinařské oblasti, ve které byly sklizeny hrozny
pro jeho výrobu, a názvem odrůdy, ze které bylo
vyrobeno.
Víno s přívlastkem: vyrábí se z hroznů, rmutu
nebo moštu jedné moštové odrůdy révy vinné
stanovené pro vinařskou oblast prováděcím
právním předpisem, sklizených ve viničních
tratích. Víno s přívlastkem musí obsahovat
nejméně 85 % vína vyrobeného z odrůdy
uvedené na obalu. Víno s přívlastkem bývá navíc
označováno názvem přívlastku, názvem vinařské
oblasti a vinařské obce a rokem sklizně hroznů.