Druhy vína

Dle barvy

Bílé víno: vyrobeno z bílých, růžových,

červených, nebo modrých hroznů révy vinné. Při

jeho výrobě se rmut (narušené slupky hroznů)

ihned lisuje a získává se čistý mošt ke kvašení.

Pevné zbytky po lisování se nazývají matoliny.

Bílým vínům vyrobených z červených nebo

modrých hroznů se říká klaret.

Růžové víno: vyrobeno z modrých hroznů bez

nakvášení, u stolních vín šumivých a perlivých

vín i ze směsi bílého a červeného vína.

Červené víno: vyrobené pouze z modrých

hroznů (protože červené barvivo se nachází

pouze v těchto odrůdách), a to nakvášením nebo

jejich tepelným zpracováním. Při jeho výrobě se

rmut nechá několik dní kvasit. Slupky tak

zůstávají v kontaktu s kvasící šťávou. Kvašení

probíhá delší dobu a za vyšší teploty než u bílého

vína. V červeném vínu jsou tak ve vyšší míře

třísloviny a také léčivá látka resveratrol (ze

slupek i z jadérek), který se vyskytuje i v bílém

víně. Dva decilitry červeného vína obsahují 600

mikrogramů resveratrolu. Poslední výzkumy

umožňují vyrábět červená vína s až 3x vyšším

obsahem resveratrolu po jejich ozařování při

dozrávání.

 

Dle obsahu cukru

suché: nejvýše 4 g zbytkového cukru / litr

polosuché: 4,1–12 g zbytkového cukru / litr

polosladké: 12,1–45 g zbytkového cukru / litr

sladké: minimální obsah 45 g zbytkového cukru /

litr

 

Dle třídy a druhu

Stolní víno: stolní víno se vyrábí z hroznů

sklizených na území České republiky, které

dosáhly nejméně 11 stupňů cukernatosti (hrozny

s cukernatostí 10 stupňů mohou být zpracovány

na základě zvláštního povolení Ministerstva),

nebo rmutu, moštu či vína získaných z hroznů

odrůd moštových a odrůd registrovaných jako

stolní – i z dovozu. Ke zpracování mohou být

použity také hrozny neregistrovaných odrůd

vysazených před 1. 9. 1995. Stolní víno nesmí

být označováno názvem odrůdy ani názvem

vinařské oblasti.

 

Jakostní víno: vyrábí se z hroznů moštových

odrůd sklizených ve vinařských oblastech ČR,

které dosáhly nejméně 15 stupňů cukernatosti,

nebo ze rmutu případně moštu z těchto hroznů.

Je vyráběno ve dvou druzích. Jakostní víno bývá

kromě základních údajů označeno názvem

vinařské oblasti, ve které byly sklizeny hrozny

pro jeho výrobu, a názvem odrůdy, ze které bylo

vyrobeno.

Víno s přívlastkem: vyrábí se z hroznů, rmutu

nebo moštu jedné moštové odrůdy révy vinné

stanovené pro vinařskou oblast prováděcím

právním předpisem, sklizených ve viničních

tratích. Víno s přívlastkem musí obsahovat

nejméně 85 % vína vyrobeného z odrůdy

uvedené na obalu. Víno s přívlastkem bývá navíc

označováno názvem přívlastku, názvem vinařské

oblasti a vinařské obce a rokem sklizně hroznů.